Ce este o cearta?

Despre certurile in cuplu s-au scris multe. Poate ca cel mai util demers la inceputul de drum catre o casnicie fara certuri este ca, in primul rand, sa intelegi cum desfinesc eu cearta. Definitia pe care o folosesc cel mai des este: ” Un schimb de opinii divergente sau opuse, de cele mai multe ori comunicate pe un ton aprins sau furios.”

Ultima parte a definitiei este cea care cred cu adevarat ca poate fi evitata. A avea un schimb de opinii aprins sau furios – certuri in cuplu – este opusul lui a impartasi unul altuia parerile diferite intr-un mod propice unei discutii cu sens, care va da nastere unor rezultate pozitive (chiar daca rezultatul consta in a accepta parerea celuilalt).

Certuri in cuplu vs discutii

Cea mai buna descriere a diferentelor dintre o cearta si o discutie pe care am citit-o  vreodata a fost cea publicata de William Jones in “The Good Enough Mother”, pe care o redau in continuare:

 1. O discutie = oamenii vorbesc pe rand, ascultandu-se cu adevarat unul pe celalalt.
 2. cearta = Toata lumea vorbeste, nimeni nu asculta.
 3. O discutie = Doi oameni se confrunta cu o problema.
 4. O cearta = Doi oameni se confrunta unul cu celalalt.
 5. O discutie = Este despre situatia de fata.
 6. O cearta = Este rareori cu adevarat despre subiectul disputei.
 7. O discutie = Este despre un subiect important.
 8. O cearta = Este rareori despre altceva decat cine are si cine nu are dreptate.
 9. O discutie = Are milioane de motive intemeiate pentru a fi purtata.
 10. O cearta =NU exista niciun motiv intemeiat pentru a o avea.
 11. O discutie = Poate rezolva o problema.
 12. O cearta = Nu rezolva niciodata ceva cu adevarat.
 13. O discutie = Se sfarseste atunci cand oamenii se pun de acord in privinta unei solutii.
 14. O cearta = Nu se termina, doar asteapta sa fie redeclansata/continuata in urmatoarea cearta.
 15. O discutie = Cei care rezolva problema castiga.
 16. O cearta = Nu castiga nimeni.

Sfat

Atunci cand o cearta escaladeaza pana la a arata cu degetul, a arunca lucruri sau a folosi orice altceva in afara de cuvinte, consider acel lucru o lupta. Includ aceasta afirmatie deoarece am remarcat atat de  multe despre diferenta dintre o cearta si o lupta, incat am vrut sa clarific cum le vad pe amandoua. De asemenea, definesc lupta drept “Confruntarea violenta care implica schimbul de lovituri fizice si folosirea armelor”. In multe cazuri, intr-un conflict nu se ajunge la lovituri adevarate, dar cuvintele schimbate capata o natura atat de vatamatoare, incat este greu sa distingi intre o cearta si o lupta.

Stabilitate intr-o lume in care certurile in cuplu sunt la ordinea zilei

Dorinta mea este ca voi sa stiti ca certurile in cuplu nu sunt deloc necesare. Cred ca fiecare casnicie are capacitatea de a fi complet lipsita de certuri. Dupa cum zice proverbul:” Spune ce vrei, dar nu o spune cu rautate.”

Caminul vostru – fie ca este o casa, un apartament, un subsol sau oriunde va odihniti capul alaturi de partener – ar trebui sa fie un refugiu fata de lumea exterioara, in care garda si zidurile cad; si esti liber sa fii persoana care ai fost creata sa fii. Un loc plin de iubire si rasete.

Cu ani in urma am trait intr-o comunitate in care fiecare casa avea un nume inscriptionat pe o placuta. In fiecare zi faceam cate o scurta plimbare prin imprejurimi si ma opream la o anumita casa. Nu-mi amintesc exact cum arata, dar numele ei, da:”Un punct fix intr-o lume care se invarte.” Doar faptul ca am putut citi placuta cu adresa a fost o gura de aer proaspat. Speram ca intr-o zi sa gasesc asta!

Un mare parteneriat

Casatoria este cel mai mare parteneriat cunoscut de catre oameni. Atunci cand esti deprimat, ai alaturi de tine un prieten care sa te ridice. Visul de neatins sau problema care pare insurmontabila devin mai usoare atunci cand ai  de partea ta pe cineva care sa te ajute de-a lungul acestui drum, uneori spinos, numit viata.

Casa voastra este sanctuarul vostru. Este locul unde mergi pentru a te odihni, a te reinnoi si a te revigora, pentru a avea putere sa infrunti dificultatile in continuare. Casnicia voastra nu ar trebui sa va secatuiasca, ci sa va incarce bateriile.

Iar atunci cand simtiti ca lucrurile nu stau chiar asa, iar emotiile va depasesc si apar certurile in cuplu, apelati la psiholog. Exista multe tehnici de optimizare a cuplului, de gestionare corecta a situatiilor conflictuale si imbunatatire a comunicarii intre cei doi parteneri.

Adaptare dupa Fawn Weaver

Citeste si AFLA DACA SUFERI DE DEPRESIE

Cabinet psihoterapie integrativa Bucuresti

Certuri in cupluhttps://www.cabinetpsihoterapieintegrativa.ro/wp-content/uploads/2016/07/Cuplu3-1024x469.jpghttps://www.cabinetpsihoterapieintegrativa.ro/wp-content/uploads/2016/07/Cuplu3-150x150.jpg Alexandru Oros Psihoterapie de cuplu,,,,