Cuvantul ca arma
Cuvantul este folosit ca arma din ce in ce mai des in zilele noastre. Psihoterapia integrativa, asa cum a fost creata de Erskine, a avut mai multe surse de inspiratie, una dintre acestea fiind opera lui Frederick Perls. Perls a realizat o sinteza a curentelor care l-au marcat pe parcursul studiilor sale medicale: psihologia formei, psihanaliza, gandirea lui W. Reich, culminand cu fondarea terapiei Gestalt.
Fin cunoscator al naturii umane, Perls atragea atentia asupra cuvantului si a utilizarii acestuia:
“Experimentele au demonstrat faptul ca nu exista mari diferente intre inteligenta unui cimpanzeu si cea a unui copil la momentul nasterii. Si aceasta pana cand copilul incepe sa inteleaga si sa faca apel la cuvinte. Unificarea fenomenelor concrete prin termeni abstracti si simplificarea pe care o aduce intrebuintarea cuvintelor simboluri sunt o dovada incontestabila a superioritatii fundamentale a omului in raport cu animalul.
Totusi, ca si in cazul multor altor instrumente, cuvantul s-a intors impotriva omului. Praful focurilor de artificii chinezesti s-a transformat in pulbere de tun, iar avionul de transport a devenit bombardier.
Si cuvantul, din mijloc de expresie si de comunicare, s-a transformat intr-o arma criminala pentru Self- urile noastre natural, servind acum mai mult sa ascunda decat sa reveleze.”
Ce ramane de facut? Raspunsul ni-l da tot Perls:
” Sa invatam sa evaluam fiecare cuvant; sa invatam sa mestecam, sa gustam, sa simtim puterea ascunsa a “logosului” fiecarui cuvant.”
Psiholog Alex Oros
Cabinet psihoterapie integrativa Bucuresti