Psihoterapie pentru adolescenti – o realitate a zilelor noastre . Nu de putine ori, schimbarile comportamentului adolescentului fac obiectul discutiilor  intr-o familie. Parintii realizeaza cum, copilul lor s-a schimbat, fiind de nerecunoscut.

Majoritatea celor care intampina probleme cu adolescentii raporteaza modificari de conduita ale acestora si transformari emotionale si cognitive dramatice, reclamand : izolari – “se inchide cu orele in camera”; somatizari – “se plange mereu ca o doare ceva’’; modificari de conduita extreme – “de la un timp este agresiv, uneori violent de-a dreptul”; “ nu mai mananca, slabeste pe zi ce trece”, “se inchide in baie si vomita mereu”; “nu mai vorbeste cu noi”; “s-a indragostit – nu mai poti sa-i zici nimic despre…X, ca incepe scandalul”

Adolescentii resimt profunde transformari biologice si psihologice. Neintelese sau neexplicate, acestea transformari se pot transforma lesne intr-un combustibil ce va alimenta orice moment de impas din drumul adolescentului, transformand un obstacol minor intr-un moment de criza.

Probleme specifice adolescentilor intalnite in psihoterapie:

  • Ganduri negative si sentimente negative legate de sine
  • Conflicte in cadrul familiei, dificultati in relationarea cu parintii
  • Tulburari de alimentatie – bulimie, anorexie

Tulburari ale somnului

  • Anxietate
  • Stres
  • Probleme de adaptare
  • Dificultati in plan scolar

In aceasta perioada caracterizata de mari schimbari interioare, cand se confrunta cu o varietate de probleme, psihoterapia pentru adolescenti ii poate ajuta sa obtina si sa pastreze echilibrul psiho-emotional necesar parcurgerii acestei etape, sa acceseze resursele interioare,  sa isi imbunatateasca tehnicile de relationare si comunicare pentru obtinerea  unei adaptari optime la mediul socio-familial.