Jocurile dintre parteneri au reprezentat un obiect de studiu aparte pentru psihologii din intreaga lume. Psihoterapia integrativa s-a inspirat si din opera lui Eric Berne. Acesta atrage atentia asupra relatiilor care se stabilesc intre oameni si subtilitatile din cadrul acestora.

“Pe masura ce oamenii se cunosc mai bine, programarea individuala se strecoara tot mai des, astfel incat incep sa apara “incidente”. La un nivel superficial, aceste incidente par intamplatoare si pot fi descrise ca atare de catre partile implicate. Insa o cercetare atenta arata ca ele tind sa urmeze tipare definite, ce pot fi ordonate si clasificate. Iar secventa desfasurarii lor este circumscrisa unor legi si reguli implicite.

Jocurile si regulile lor in psihoterapia integrativa

Aceste reguli raman tacite cata vreme relatiile amicale si ostilitatile se desfasoara conform regulamentului. Insa ele devin manifeste daca se face vreo miscare nepermisa, dand nastere, simbolic, strigatului verbal sau legal “Fault!”

Spre deosebire de discutiile pentru trecerea timpului, asemenea secvente se bazeaza mai degraba pe programarea individuala decat pe cea sociala si pot fi numite jocuri. Viata de familie si casnicia, precum si viata in diferite organizatii pot fi intemeiate an de an pe variatiuni ale aceluiasi joc.

În activitatea sa de medic psihiatru, Eric Berne a descoperit că fiecare om îşi scrie în copilărie, sub puternica influenţă a părinţilor, scenariul care îi va guverna cursul general al vieţii.

Scenariul de viaţă stabileşte cu ce fel de persoană te vei căsători. Câţi copii vei avea, ba chiar şi genul de pat în care vei muri şi cine va fi de faţă atunci. El hotărăşte dacă vei fi un învingător sau un învins. Un monument de forţă sau un alcoolic condamnat. Unor oameni, scenariul le cere să eşueze în profesie, să trăiască în mod repetat dezamăgiri în dragoste sau să sufere invalidităţi cronice.

Ce spui după bună ziua? arată cum se scriu scenariile de viaţă şi cum îl poţi descoperi pe al tău. Dacă ai un scenariu nefericit, îţi arată cum să scapi de el, astfel încât să începi în sfârşit să trăieşti o viaţă a libertăţii şi a împlinirii adevărate.
***
Eric Berne (1910-1970), celebru psihiatru şi psihoterapeut, este întemeietorul “analizei tranzacţionale”. La începutul carierei, Berne s-a pregătit pentru a deveni psihanalist parcurgând două tranşe de analiză personală cu Paul Federn şi Eric Erikson.

După 1956 abandonează ortodoxia psihanalitică şi creează o nouă orientare psihoterapeutică — “analiza tranzacţională”. O analiză tranzacţională bine condusă asigură abandonarea scenariului infantil şi dezvoltarea unei vieţi afective adulte.

Cabinet psihoterapie integrativa

Jocurile in psihoterapia integrativahttps://www.cabinetpsihoterapieintegrativa.ro/wp-content/uploads/2016/04/berne.jpghttps://www.cabinetpsihoterapieintegrativa.ro/wp-content/uploads/2016/04/berne-150x150.jpg Alexandru Oros articole psihoterapie integrativaPsihoterapie integrativa,,