Psihoterapie de cuplu – un pas necesar?

Psihoterapie de cuplu –  iata ce se recomanda cuplurilor care trec printr-o criza. Printr-o criza care se prelungeste sau la care cei doi parteneri nu au gasit solutii intr-un interval rezonabil.

Cand criza este gestionata corect, cu atentia cuvenita, cu obiectivitate si blandete, cuplul poate depasi aceasta etapa si chiar mai mult decat atat, isi poate imbogati relatia cu noi continuturi si semnificatii avand rol de autoreglare.

Cand criza se accentueaza, iar cei doi parteneri nu gasesc resursele necesare depasirii impasului, este necesara consultarea unui psiholog.
Psihoterapia de cuplu poate restabili echilibrul intern al relatiei si unitatea cuplului, lasand nealterate valorile individuale ale partenerilor.

Ce motive determina partenerii sa apeleze la psihoterapie ?

  • Certurile
  • Infidelitatea
  • abuzul
  • Gelozia
  • Indecizia (in legatura cu partenerul, cu sarcina)
  • Dinamica sexuala

Cum decurg sedintele de psihoterapie de cuplu?

Intalnirea initiala are rolul de a ne cunoaste, de a asculta problemele expuse de cei doi parteneri, motivele fiecaruia avand importanta pentru desfasurarea ulterioara a sedintelor.

Cum cei doi parteneri vad in mod diferit lucrurile, fiind totusi doi oameni diferiti, motivele si asteptarile lor vor alcatui un tablou destinat analizei psihologului. In urma informatiilor aflate, vom decide impreuna obiectivele terapiei.

Daca exista puncte de vedere diferite in ceea ce priveste obiectivele terapiei, acestea vor fi discutate în cadrul sedintelor. Pentru clarificarea acestor aspecte sunt necesare uneori sedinte individuale cu fiecare din membrii cuplului.