Depresia la adolescenti

Depresia la adolescenti devine o problema majora in aceasta perioada. Pe fondul consumului de substante psihoactive, a regulamentelor extrem de elastice din invatamant, a conflictelor dintre adolescenti si a neintelegerilor din sanul familiei, depresia constituie una dintre principalele patologii psihice intalnite la tineri.

Cercetarile medicale arata ca foarte multe dintre problemele  de sanatate mentala debuteaza in adolescenta. Din nefericire,  majoritatea sunt nedetectate la timp și, implicit, netratate. Astfel, depresia se dezvolta la fel ca diabetul, pe nesimtite, anotimpul adolescentei devenind un teren propice pentru germinarea unei viitoare afectiuni, care urmeaza sa se consolideze la adultul tanar.

Depresia in secolul XXI

Cum scriam in primul articol, conform informatiilor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, depresia este o boala extrem de frecventa. Aceasta afecteaza aproximativ 121 de milioane de oameni in intreaga lume. Prevalenta acestei tulburari este inalta: una din sapte persoane va suferi un episod depresiv pe parcursul vietii.

Depresia la adolescenti este doar una dintre afectiunile care apar pe fondul problemelelor(majore) cu care se confrunta tinerii. Iata o scurta trecere in revista a acestora, precum si a catorva factori sociali, culturali, de mediu care se constituie in factori favorizanti in aparitia lor:

  • Depresie
  • Tulburari de alimentatie – bulimie, anorexie
  • Tulburari ale somnului
  • Anxietate
  • Stres
  • Probleme de adaptare
  • Dificultati in plan scolar
  • Dependente

 

  • Conflicte in cadrul familiei, dificultati in relationarea cu parintii
  • Statutul socio-economic al familiei
  • Supra efortul de integrare in colectivul scolar
  • Bullying-ul
  • Bolile cronice

Cum poate fi observata depresia la adolescenti

Un parinte atent poate observa anumite modificari comportamentale ale adolecentului, cum ar fi:

Retragerea – adolescentul devine mai tacut decat ca de obicei, comunica greu, evita contactul cu parintii, exprimarea lui este saraca in informatii, se inchide in camera lui

Iritabilitatea – adolescentul este tafnos, discutia cu el devine un chin pentru parinti, mai toate temele devin motiv de enervare nejustificata, relatia cu parintii devine preponderant conflictuala

Stima de sine devine scazuta – adolescentul isi refuza succesul, neaga realizarile proprii sau le minimalizeaza

Probleme de invatare – incep sa apara notele slabe, adolescentul reclama ca nu mai reuseste sa se concentreze, scola nu mai prezinta interes

Lipsa de interes pentru alte activitati – aceeasi lipsa de interes se manifesta si pentru activitati care inainte ii faceau placer – sport, arta, vizionare de filme, citit

Tulburari de somn – adolescentul acuza probleme de somn, insomnie, somn insufficient, “doarme pe el”

Lipsa de energie – adolescentul devine moale, acuza oboseala, se recupereaza greu, este apatic

Cum se trateaza corect depresia la adolescenti

Odata ce parintii au observat schimbarile descrise mai sus, in prima instanta, este necesara apelarea la un psiholog /psihoterapeut si chiar la un medic psihiatru in anumite cazuri.

Pihoterapia depresiei necesita timp, rabdare, testare si monitorizare.

Interventia psihoterapeutica pentru depresii usoare si medii la adolescenti se desfasoara pe un interval de 3-6 luni, administrarea testelor si monitorizarea fiind necesare pentru inregistrarea obiectiva a progresului si prevenirea recaderilor.