Tratamentul depresiei

Tratamentul depresiei pentru adulti necesita o abordare caracteristica psihologiei clinice moderne. In primul rand, intelegerea simptomatologiei acestei afectiuni.

Chiar daca tabloul clinic al depresiei este complex, iata in continuare cateva puncte de reper care permit semnalarea acestei afectiuni.

Tratamentul depresiei – simptome generale ale depresiei

Depresia se manifesta printr-o simptomatologie caracteristica:

Persoana suferinda prezinta o dispozitie deprimata, trista, disperata sau ca „fara chef”.

Uneori, dispozitia este descrisa ca fiind iritabila sau anxioasa.

In unele cazuri, dispozitia depresiva nu este constientizata de catre client sau este negata. Aceasta poate fi identificata in cursul interviului. Sentimentul de tristete este present frecvent.

In tratamentul depresiei se consemneaza simptome precum diminuarea, respectiv, restrangerea sferei de interes a subiectilor pentru activitatile pe care le faceau placere pana de curand.

Nu le mai pasa de nimic

Persoanele depresive isi pierd interesul atat pentru ambianta, cat si pentru propria persoana, inclusiv igiena, tinuta incepand sa fie neingrijita.

In timpul sedintelor de psihoterapie pentru tratarea depresiei putem afla ca, in episoadele depresive severe, chiar si sarcinile zilnice, cum ar fi spalatul, imbracatul dimineata sau mancatul sunt epuizante si par a necesita un efort considerabil.

Apetit

Apetitul este de obicei redus, majoritatea subiectilor afirmand ca se straduiesc sa manance. In unele forme de depresie, apetitul este uneori crescut, suferindul consumand compulsive anumite alimente. Se poate constata o crestere sau scadere in greutate.

Somn

Somnul este perturbat, aparand insomnia mediana sau terminala.

Cand persoana sufera si de anxietate, poate sa apara insomnia initiala, de adormire, pacientul adoarmind dupa o jumatate de ora, o ora dupa ce se aseaza in pat. In anumite forme ale depresieiei, unele persoane pot prezenta hipersomnie nocturna sau diurna.

Lentoare

Lentoarea este considerata unul dintre simptomele principale ale depresiei, manifestandu-se atat in vorbire, cat si in gandire, respectiv in miscarile corpului.

Ruminatii

Persoana face aprecieri negative asupra propriei valori care nu corespund realitatii sau ruminatii in legatura cu erori minore din trecut.

Persoana nu-si mai gaseste rostul, se gandeste ca totul este inutil, gasind in moarte o solutie posibila si o alternativa rezonabila.

Afectarea gandirii

In general, cei mai multi subiecti acuza deteriorarea capacitatii de a gandi, de a se concentra sau de a lua decizii. Secundar scaderii capacitatii de concentrare a atentiei apare hipomnezia, drept urmare cei care desfasoara activitati intelectuale sunt adesea incapabili sa realizeze performantele anterioare. La elevi, scaderea notelor poate demonstra concentrarea redusa a atentiei.

Tratamentul depresiei intervine prin conturarea tabloului clinic pe baza simptomatologiei reclamate de catre client. In functie de natura si intensitatea depresiei, se vor stabili obiective terapeutice.

Ce motive ne determina sa apelam la psihoterapie in tratarea depresiei?

Apelam la psihoterapie individuala pentru adulti atunci cand, noi, ca oameni, simtim ca suntem depasiti de realitate. Ca momentele de tristete si anxietate ne coplesesc. Ca suntem din ce in ce mai irascibili, mai nervosi. Cand ne suparam din te miri ce si aruncam cu vorbe grele in jur. Cand lumea noastra interioara incepe sa-si piarda sensul alterand contactul cu lumea exterioara.

Cui soliciti servicii de psihoterapie individuala pentru adulti

Daca traversam  momente asemanatoare cel mai indicat ar fi sa apelam la un psihoterapeut specializat in psihoterapie pentru adulti.

Un psihoterapeut ne poate acorda asistenta profesionista in cadrul intim al cabinetului sau online.

Rolurile in sedintele de psihoterapie individuala pentru adulti

In cadrul psihoterapiei pentru adulti, persoana care solicita serviciile unui psiholog nu este privita ca un pacient, precum in medicina clasica, raporturile dintre solicitant si psihoterapeut fiind de egalitate si colaborare. Spre deosebire de relatia medic-pacient unde pozitia medicului este preponderant dominanta si autoritara.

Astfel, relatia psihoterapeutica vizeaza statutul de om al solicitantului in integralitatea lui, raporturile dintre acesta si psihoterapeut urmarind optimizarea si consolidarea specifica pe multiple nivele: afectiv, cognitiv, comportamental, corporal si chiar spiritual.

Psihoterapia in tratarea depresiei si relatia terapeutica

Securitatea si confidentialitatea sunt reperele profesionalismului sub care se desfasoara fiecare sedinta de psihoterapie.pentru adulti

Intalnirea cu psihoterapeutul se constituie intr-un moment benefic de regasire interioara. Departe de scena cotidianului, intr-un cadru adecvat, intr-o maniera care sa-ti faciliteze redescoperirea propriei valori.

Pe parcursul sedintelor de psihoterapie pentru adulti  ambii parteneri vor juca un rol activ in procesul de optimizare, implicarea in relatia terapeutica devenind mai mult decat o simpla relationare – un veritabil barometru al propriei existente.

Astfel, vei putea relationa cu psihoterapeutul asa cum vrei tu. Poti sa razi sau sa plangi, poti sa te exprimi in voie, fara teama de a fi judecat sau etichetat, poti formula opinii fara riscul de a fi criticat sau luat peste picior.

Psihoterapia apeleaza la tehnici specifice, neinvazive, adaptabile oricarui tip de personalitate, avand rezultate deosebit de bune terapia depresiei.

Tratamentul depresiei pentru adulti ne ajuta

Pornind de la realitatea faptului ca fiecare individ este unic, tratamentul depresiei pentru adulti ne ajuta:

  • sa diminuam simptomele si manifestarile clinice ale afectiunii prezente, in prima faza, urmarind  eliminarea integrala
  • sa imbunatatim relatiile in cadrul familiei, cu prietenii si la serviciu
  • sa identificam noi solutii, adecvate personalitatii noastre
  • sa redimensionam problema reclamata abordand-o dintr-o perspectiva noua
  • sa descoperim si sa accesam propriile resurse interne
  • sa gestionam situatiile care pot duce la o recadere

De cate ori va trebui sa ne vedem?

De comun acord, frecventa sedintelor pentru tratamentul depresiei va fi stabilitade catre client si psihoterapeut. Timpul alocat fiecarei sedinte  este de 50 de minute.

Tratamentul depresiei online

Clientii care nu se pot prezenta la cabinet din diverse motive (se afla in alt oras, alta tara, nu au timp suficient etc.) li se asigura sedinte de psihoterapie online.

DACA TE-AI RECUNOSCUT IN SIMPTOMATOLOGIA DESCRISA MAI SUS, NU INTARZIA SA IEI MASURI !

SANATATEA TA ESTE BUNUL CEL MAI DE PRET.

SUNA-MA LA TELEFON 0724.870.300 !